nedelja, 18. maj 2014

Koliko prispevamo sami?

Ko nastopijo težave, velikokrat krivimo druge in redko pomislimo kaj in koliko smo prispevali sami. Vidimo, kaj bi morali spremeniti drugi a težko govorimo o sebi, kaj potrebujem, kaj čutim, vedno pa imam mnenje o drugih. 
Svoje oči imam, da se prepoznam a vidim pa  samo zunanjost. Kaj pa notranjost - osebnost, ki je naš skriti vidik. Zato potrebujemo ogledalo, ki pa je lahko nekdo, ki je z nami v kakršnem koli odnosu. Odsev v ogledalu je odvisen od razdalje (odnosa) iz katere gledamo in tudi kakovosti ogledala (odnosa). Bolj ko se približam, bolj jasno lahko zaznam. Najbolj natančno ogledalo je naš partnerski odnos. Odraža naše najboljše in najslabše lastnosti.
Zato pa imam izbiro, da postanem poslušalec, da zaslišim kaj potrebuje naš bližnji. Na ta način prevzamemo odgovornost, saj zaznam kako se to in to pri njemu tiče mene. Npr. moti me partnerjeva sebičnost. Morda, ker se v sebi spopadam s svojo egoistično platjo in si je ne upam priznat. Kaj je z mojo sebičnostjo?
Stresanje obtožb, zmerljivk, zlivanje besa, po možnosti kazanje s prstom ti si ta in ko kažemo prst v nekoga, na sebe kažemo s tremi. V bistvu smo nasilni do sebe? To kar me moti pri drugem, me zagotovo moti na nek način pri sebi še bolj. Zakaj me moti in kako je povezano z menoj? To je raziskovanje sebe, vsega notranjega, podzavestnega, pospravljenega iz preteklosti. Tukaj pa nam pomaga tapkanje, ko se zaletimo v ovire, ki so se skozi leta naselile v našem telesu. Zato se moramo ljubeče umivati tudi s spomini na lepe trenutke, da se osvežimo.

Karate točka:
Čeprav ne znam govorit o svojih težavah, potrebah, svoji bolečini, se sprejemam.
Čeprav se mi je morda zgodilo tudi kaj nevarnega, moram prešolat moje možganske poti.
Čeprav je tapkanje zanimivo potovanje k sebi, sem ok in se sprejemam z vsemi pomanjkljivostmi. 
Po točkah:
Čas je za spremembo vzorcev in prepričanj,   zanikanje slabega, neprijetnega ne pomeni, da tega ni,    če tapkam si vzamem čas in priznam, da obstaja,   ko tapkam, posvetim z lučko,    in opazim, da vznemirjenja sploh niso nevarna,   imam izbiro, da preoblikujem vso mojo vsebino,   pa čeprav bo veliko dela, na ta način bodo na površje skalile pozitivne izkušnje, ki so tudi v meni.