nedelja, 16. marec 2014

Ko boste sami svoj sodnik in ocenjevalec

Moj predlog za ta teden je, da postanemo najboljši, kot smo po svojem mnenju lahko, ne mnenju drugih, ki jim želim ugajati (to ni brezpogojna ljubezen). Na ta način bomo postali sami svoj sodnik in ocenjevalec in bomo z lahkoto izpolnili svoja pričakovanja, ker so naša. Nihče drug ne more oceniti ali sem uspešna, ker za uspehe in podvige, ki se jih lotevam, začenjam postavljati svoja merila. Če sami lahko precenimo, ocenimo, ovrednotimo,... ali smo uspešni, bomo pogosteje dosegli svoje cilje.
Zakaj nam ne uspeva? Ker smo do sebe skrajno neizprosni in moramo imeti vedno občinstvo, ki nas ocenjuje (starše, prijatelje, sorodnike, kogar koli), ker smo tako zrasli in se navadili živet od pozornosti oz. energije drugih.
Najbolj čudovito pa je dejstvo, da si lahko merila postavljamo sami, ker smo odrasli in polnoletni že toliko let. Nihče drug nas ne more ocenjevati in kazati s prstom kaj je dobro, kaj narobe, pravilno, napačno, slabo za nas. Ja za njega, ne za me. In to se mi zdi tako osvobajajoče in sproščujoče.
In zato se lahko odločimo, da je moj cilj samo najboljše za me, si določim merila, brez pretiravanja in podrobnosti. Npr. hočem postati boljša mama, preprosto merilo je, da sem otrokom vedno na razpolago. Podrobnost ni nujna, da jim bom desetkrat na dan povedala, da jih imam rada ali preverjala, če imajo obute čiste nogavice... Ne, moj cilj je preprost, da sem na razpolago in to je največ kar lahko naredim. In če mi ne uspe, je to samo zato, ker nisem bila na razpolago. Porazi so dovoljeni, zniževanje ciljev pa ne.
Postavljajmo si cilje, ki so preprosti in dosegljivi. Če hodim v službo, je moj cilj, da delo opravljam po svojih najboljših močeh, če sem vrtnar, je moj cilj, da najlepše skrbim za svoje rastline. Če imam otroke poskrbim, da sem čim boljši vzgojitelj,... seveda ni moj cilj biti slab.
Torej od danes naprej lahko velja moje mnenje in živim za svoje cilje, ki nikogar ne poškodujejo.

Karate točka:
Čeprav se iz navade oziram na mnenje drugih, se sprejemam a hkrati zavedam, da me takšno življenje ne osrečuje.
Čeprav sem se naučila ustrezat ljudem okoli sebe in vem, da to nisem jaz, se sprejemam in jemljem življenje do sedaj kot lekcijo.
Čeprav si ne upam vzet življenje v svoje roke in si postavljat lastnih ciljev, sem takšna kot sem v redu in se sprejemam v celoti.
Po točkah:
Ne znam sprejet dobre odločitve, ne vem, če je to dobro zame, bojim se, kaj bodo drugi rekli, to kar počnem mora bit dobro za druge, ne znam si dovolit odločitve, vedno sprejemam slabe odločitve, imam težave pri sprejemanju odločitev, ne upam sprejet svojega cilja, svoje odločitve, to ni varno, prevzemanje odgovornosti je delo za druge, jaz potrebujem nekoga, ki sprejema odgovornost namesto mene,...
KT
Čeprav moja varnost ni odvisna od tega, kako bodo drugi sprejeli mojo odločitev, se sprejemam takšna kot sem in želim končno odrasti in sprejeti življenje v svoje roke.
PT
Moje telo ve kako, varno je, zasluži si, možno je, dovolim si,  še vedno lahko ostanem zvesta svoji družini, če se spremenim, zame je lahko, vidim vse nove možnosti, odprta sem za vse nove možnosti, moje telo ve kako spustiti neprijetne občutke v telesu, vse občutke, ki predstavljajo ovire, moje telo ve in mi sporoča, da ne rabim bit več prestrašena, telesu je dovoljeno sprejeti nov program, pomembna je samo moja odločitev za nov cilj, za drugačen cilj, nikoli ni prepozno.